Wat te doen als zelfs minder snoepen en meer bewegen niet helpt...

's Ochtends zit ik graag even lekker wakker te worden met een ontbijtje en een warme kop thee. Vaak kijk ik even naar buiten en zie altijd rond hetzelfde tijdstip een heel sportief stelletje lopen. Het kunnen ongetwijfeld ook buurman en buurvrouw van elkaar zijn, maar ik ga er vanuit dat het een stelletje is. Die lopen dus vrijwel elke ochtend heel sportief buiten met een slimme horloge om de pols die hun afstand, stappen en hartslag bijhoudt. Goed bezig!

Maar hoe frustrerend is het nu als je meer gaat bewegen en er gaat geen grammetje vet vanaf?! Dat kom ik helaas regelmatig tegen. "Ik snoep niet en beweeg echt heel veel! Kijk maar, ik heb vandaag al 7.038 stappen gezet". Wijzend naar de Fitbit om haar pols. 

Als jij bij de groep hoort waarbij minder snoepen en meer bewegen niet het gewenste resultaat levert, dan kun je doorlezen. 

Laten we beginnen met een korte les in biologie. Om 1 kg vet af te vallen, moet je 7.700 calorieën verbranden. Door meer te bewegen verbrand je meer calorieën en door minder te eten gaan er minder calorieën het lichaam in. Allemaal heel logisch. 

Maar heb jij je ooit afgevraagd WAT een calorie nu precies is? En waar het heen gaat als jij er 7.700 verbrandt hebt? 

Een calorie is een meeteenheid voor energie. Net als kilo's en liters. Die energie komt uit het eten en drinken dat we consumeren. En die energie is belangrijk, want dat hebben we nodig voor alle lichamelijke functies zoals het rondpompen van het bloed, bewegen van onze spieren, ademhalen, temperatuur regelen en ga zo maar door. Dat is dus super belangrijk. Voor al deze lichamelijke functies heb je een vaste hoeveelheid energie nodig. En dit noemen wij je BMR (niet te vergissen met BMI). Je BMR wordt berekend aan de hand van je lengte, gewicht, leeftijd en activiteitenniveau. Dit is de hoeveelheid calorieën die je op een dag minimaal nodig hebt! Als je te weinig eet kan dat een nadelig effect hebben op je spijsvertering, metabolisme en andere lichamelijke functies. Dat is het nadeel van te weinig eten. 

Vervolgens gaan we sporten, maar eten daar niet de juiste hoeveelheid proteïne bij. Zoals je misschien wel weet hebben onze spieren eiwitten nodig om zich te ontwikkelen. Daarom zie je topsporters altijd met zo'n shake rondlopen. Als je gaat sporten met te weinig proteïne voor het behouden van je spiermassa, dan loop je het risico dat je tijdens het sporten je spiermassa aan het verbranden bent. En die zijn juist zo belangrijk voor het verbranden van die calorieën!

Dan komen bij het laatste punt aan. Waar gaat het vet heen dat je verbrandt?

Hier mag je even een minuut de tijd nemen om over na te denken. Als je vet verbrandt, waar gaat dat heen? Zweten, ontlasting, urine? Ja, maar dit is voor slechts 10% van de vetmassa. Dus waar gaat de rest heen? 

Ik ga je nog een vraag stellen. Wat ademen we in? Zuurstof, oftewel O2. En wat ademen we uit? Koolstofdioxide, oftewel CO2. Waar komt die koolstof vandaan? Juist, afvalstoffen. In het Engels heet het 'carbodioxide' en hoe noem je koolhydraten in het Engels? Carbohydrates. Een overmaten aan koolhydraten worden in het lichaam omgezet naar vetzuren die opgeslagen worden in vet cellen. Door het verbranden van deze vetzuren komt er koolstofdioxide vrij en wordt via de bloedstroom vervoerd naar onze longen en verlaten op die manier ons lichaam.  

Is Your Mind Blown?! 

Dan is het tijd voor de volgende stap. Het eerste wat je te weten moet zien te komen is je BMR. Die kunnen wij voor je berekenen, want dat is een heel gedoe. Vervolgens moet je weten wat de hoofd brandstofverbruik is van je lichaam. Dat heeft te maken met de genetische aanleg van je stofwisseling. En dan kijken we naar de juiste vorm van beweging.

Klaar voor de start?

 Doe De Balanzic Check

1-op-1 Coaching

1-op-1 Coaching

Ga samen met onze professionele coaches aan de slag bij het maken van een plan dat bij jou past.

Meer informatie
Infrarood Warmtecabine

Infrarood Warmtecabine

HIIT Infrarood Training met een Personal Trainer

Meer informatie
Lymfedrainage

LUCHTIGE LYMFEDRAINAGE

Beenklachten verhelpen zonder medische ingreep of medicijnen met Lymfedrainage.

Meer informatie
Wat te doen als zelfs minder snoepen en meer bewegen niet helpt...

Wat te doen als zelfs minder snoepen en meer bewegen niet helpt...

's Ochtends zit ik graag even lekker wakker te worden met een ontbijtje e...

Lees meer

In april een auto ongeluk gehad waardoor ik rug en nek klachten heb. Door de behandelingen is mijn pijn verminderd.

Aleyna E.
Aleyna E.

Juist de persoonlijke aanpak en vertrouwde omgeving heeft mij veel gebracht. Dank jullie wel!!!

Constanza L.

Ik voel me daar echt op mijn gemak en het geeft mij een stukje ontspanning en het werkt echt!

Esther E.

Na 7 jaar rugklachten. Eindelijk het juiste adres gevonden. De behandeling werkt bij mij perfect als pijnbestrijding. Zo blij!

Gülay
Gülay

Ik vond het een leerzaam traject en heb de voor mij haalbare doelen toegepast!

Rita
Rita

Ben heel veel centimeters afgevallen zonder het gevoel alsof ik aan het diëten was.

Monique
Monique

Ben blij dat ik er zo snel bij was. Goed geholpen, deskundig en heb veel geleerd.

Marian H.
Marian H.

Voel mij veel beter voor het eerst in 15 jaar!

Louise S.
Louise S.